Hva er manipulasjon?

Du har kanskje sittet med en følelse av frustrasjon, være forvirret eller forrådt etter en samtale? Det kan ha vært på jobb, med familien eller med venner. Skjer det om og om igjen?

Har du hatt ideer om å starte noe og du hele tiden føler at du aldri kommer til å få det til fordi du er blitt snakket ut av det? Eller snakker du deg selv ut av det?

Det er stor sjanse for at du er blitt utsatt for manipulasjon og at sterke tanker som hindrer deg i ditt eget hode ikke er dine egne. Det kan være at det kommer fra familie, venner, kollegaer eller sjefer. Noen som har eller hadde innflytelse over deg. Når man har et tankekjør er det ikke lett å skille mellom hva som er dine egne eller andres tanker og meninger og det er vanskelig å motsi personer med autoritet.

Det jeg håper er å gi deg er et verktøy gjennom dette innlegget for å gjenkjenne manipulasjon og manipulerende menneskers oppførsel slik at du kan hindre å bli utnyttet. Lær å unngå ledere og omgangskrets som er manipulerende i arbeidssituasjoner. Mye av innholdet kommer fra min egen erfaring og observasjon gjennom livet – både privat og i jobb. Det er viktig å være klar over egne hindringer, eksterne hindringer og hva som skaper begrensende tanker som et resultat av manipulasjon.

Manipulasjon og mentale overgrep

Overgrep trenger ikke å være fysisk, verbalt overgrep og manipulasjon er like skadelig som fysiske overgrep og den kan kanskje være verre og mer langvarig. Verbalt overgrep er ikke så lett å se og derfor kan en manipulator bruke det som et verktøy og våpen for å dominere og kontrollere andre mennesker. Ja det er det det handler om i bunn og grunn – dominans og kontroll.

Manipulerende mennesker har en forskrudd oppfatning av virkeligheten og vil bruke all sin makt, tid og energi til å skaffe seg kontroll over andre og de bryr seg som regel ikke om hva slags effekt dette har på andre. De er følelsesmessig veldig kalde og innvendig er de veldig aggressive. Denne indre aggresjonen skaper en forvridd realitet for dem hvor kun makt og dominans gjelder. De lager seg slagplaner hele tiden – på jobb ovenfor kollegaene, hjemme ovenfor ektefelle, barn og venner.

Det er viktig å gjøre forskjell på konkurranseinnstinkt og manipulasjon. Konkurranseinnstinkt fører til at man presterer bedre og gjør fremskritt for jobben sin, laget sitt, familien sin eller sine venner – manipulerende mennesker tenker kun på sitt eget ve og vel.

Så hva er kjennetegnene på at du er blitt manipulert? Du sitter gjerne med en følelse av å ha blitt utnyttet, forvirret og forrådt.

12 type manipulasjon post

Nå skal jeg prøve å kaste lys over typisk oppførsel på manipulasjon og gi noen scenarioer som vil hjelpe deg å gjenkjenne situasjoner og type manipulatorer.

1. Manipulasjon ved å gi tomme løfter

Manipulerende mennesker vil gi tomme løfter for å få viljen sin. De lover offeret noe for å få dem til å utføre en oppgave som gavner manipulatoren og når offeret har utført noe for manipulatoren vil manipulatoren aldri følge opp løftet sitt. Et løfte betyr ingenting for en manipulator da det eneste som betyr noe for dem er at de føler at de har kontroll over deg.

Løfter har ingen verdi for manipulatoren og de vil gi tomme løfter om og om igjen.

2. Manipulasjon for å hindre din fremgang

Å ha kontroll er noe av de viktigste for en manipulator og de godtar ikke et nei for et nei. De gir offeret oppgaver som ikke har noen mening eller mål. Manipulatoren vil bare vite at de har kontroll på andre mennesker og vil at andre mennesker skal utføre noe for dem, bare for å hindre offerets fremgang.

Manipulatoren oppfører seg truende eller manipulerer offeret følelsesmessig for å få viljen sin og hindrer offeret til å utføre sine egne aktiviteter.

3. Manipulasjon og manglende følelser

En manipulator har ikke kontakt med sine følelser og virkeligheten fordi de kan ha opplevd traumer som har satt seg i minnet og kroppen deres. En slik healing er vanskelig å få bort uten terapi. Noe skjedde i deres barndom som gjør at de har blokkert sitt følelsesliv og er ute av stand til å sette seg inn i andres situasjon.

Manipulerende mennesker har lært seg at det er lettere å ikke forholde seg til følelser og lærer seg å blokkere alt ute. Det er tryggere å være følelsesløse og kalde. Det er et overlevelsesinstinkt som holder dem trygge og de bruker gjerne stimulanser som alkohol og andre rusmidler for å forbli følelsesmessig nummen.

4. Kjærlighet og manipulasjon

Under oppveksten har gjerne en manipulator lært seg å koble kjærlighet til overgrep/undertrykking. Et barn søker gjerne trygghet og kjærlighet av sine foreldre men hvis barnet blir møtt med aggresjon, mistillit og manipulasjon vil barnet assosiere kjærlighet med verbalt overgrep. I voksen alder vil de ikke ta kjærltghetssignaler og vil koble kjærlighet med svakhet fordi deres behov for kjærlighet ble møtt med verbale overgrep og avvisning.

Kjærlighet for en manipulator betyr ikke det samme som positive følelser, de assosierer det med å bli såret, ulykkelighet og traumer. Og det har lært dem at å vise kjærlighet ovenfor andre er å ha kontroll over andre mennesker og bruke de som verktøy for å få viljen sin.

5. Manipulasjon og autoriteter

Manipulatorer kan ha autoritære posisjoner i samfunnet og da er det veldig vanskelig å sette spørsmål ovenfor deres oppførsel. Posisjoner en manipulator kan ha er:

  • leger
  • skoleledelsen
  • psykologer
  • forretningsfolk
  • politikere
  • religiøse ledere

Man vil finne manipulatorer i alle typer stillinger. Dette er bare noen eksempler på autoritære posisjoner som det er vanskelig å sette spørsmålstegn ved.

En autoritær manipulator er ekspert i å danne seg beskyttelse rundt seg slik at det blir vanskelig for offeret å stille manipulatoren til ansvar for noe.

Som barn er vi opplært til å aldri motsette oss autoriteter og siden autoriteter har makt så blir det lett for dem å bli manipulere og undertrykke andre mennesker. Autoritære manipulatorer er som kameleoner – de kan tilpasse miljøer og situasjoner for å oppnå sine egoistiske mål og skjule sine mindre attraktive sider.

6. Når manipulatoren blir offeret

Manipulasjon kan også skje ved at manipulatoren snur oppfattelsen av situasjonen til å se ut som om det er manipulatoren som er offeret i situasjonen. Manipulatoren får overbevist andre om at det er manipulatoren som er blitt utnyttet.

Manipulatoren vil baksnakke alle ofrene sine og svartmale dem. Manipulatoren gjør det gjerne i kretser av likesinnede som underbygger manipulatorens versjon. Det bli ekstremt vanskelig for offeret å få frem sitt eget syn og sin egen versjon da manipulatorens likesinnede vil støtte manipulatoren. Kretsene til manipulatoren er gjerne sjarmert av manipulatoren, nettopp fordi han/hun er en manipulator. Manipulatoren jobber hardt for å vinne deres lojalitet og straks noen gjennomskuer manipulatorens egentlige intensjoner finner manipulatoren seg andre klynger for å skaffe seg støtte.

7. Manipulatoren finner offerets svake punkter

Ved å finne offerets svake punkter vil manipulatoren kunne klare å kontrollere og såre offeret bevisst. Når offeret er svakt vil manipulatoren klare å avvæpne offeret og finne ut alt om offeret. Ofre som forblir i destruktive forhold kan kjenne seg igjen, de søker kjærlighet og anerkjennelse fra manipulatoren fordi manipulatoren har kontroll over ofrene sine og kjenner til alle svakhetene.

Ved å bli avvist søker offeret enda mer anerkjennelse fra manipulatoren.

8. Tårer som verktøy

Manipulasjon ved å gråte og vise tårer et et veldig kraftfullt verktøy for manipulatoren. Manipulatoren viser ikke tårer på grunn av at manipulatoren er lei seg eller føler skyld for noe, manipulatoren vet at han/hun kan komme seg ut av en fastlåst situasjon ved å vise at han/hun har et mykt hjerte. Manipulatoren later som om han/hun er godhjertet og angrer på sin oppførsel.

Tårene kommer gjerne ved konfrontasjon og blir kun brukt for å komme seg ut av situasjonen.

9. Skyldfølelse som manipulasjon

Hvis noen er i et vanskelig forhold med en manipulator vil manipulatoren anklage offeret for å ødelegge forholdet. Manipulatoren vil hele tiden påpeke at det er offeret som må forbedre seg hvis forholdet skal fungere. Manipulatoren klarer å overbevise offeret at hvis offeret oppfører seg bedre og endrer seg så vil også manipulatoren endre seg . Manipulatoren gjør hele problemstillingen om til offerets ansvar.

Manipulatoren vil unngå å ta ansvar selv og dytter all ansvar over på offeret. Til slutt vil offeret føle seg forvirret, anklaget og forrådt for noe som ikke var deres skyld. Når offeret blir behandlet respektløst og herset med følelsesmessig over tid så vil offeret også bli veldig sårbar. Når offeret er sårbar så vil det være ennå lettere for manipulatoren å få kontroll over offeret.

10. Manipulasjon og makt

En manipulator vil alltid ha god følelse av hvor god kontroll han/hun har over menneskene rundt seg. De spiller hele tiden et maktspill for å kjenne etter hvor god denne stålkontrollen er. De vil ofte sjarmere ofrene sine og vil være standhaftige i å finne ofre som de kan kontrollere og manipulere.

Ofrene vil føle seg kastet ut i en bunnløs brønn av sorg hvor det vil bli svært vanskelig å komme ut av et slikt kontrollerende og manipulerende forhold. En manipulator som får kontroll over sine ofre vil de ha mer dominans og metodene deres blir mer og mer brutale fordi dette gir manipulatoren mersmak.

Brutaliteten til manipulatoren kan virke så fjern og unaturlig for offeret at de selv lager seg illusjoner om at det ikke er virkelig og kan fornekte at problemet virkelig er der. Fordi det virker så absurd og ondskapsfullt. Offeret blir så forvirret og begynner å lure på om dette er offerets egne temaer, tviler på seg selv og begynner å ta på seg selv skylden for hele problemet.

11. Tilgivelse som manipulasjon

Normalt vil ikke manipulatoren føle noe skyld eller ha dårlig samvittighet for å ødelegge offeret sitt. Hvis de ber om tilgivelse så er det gjerne for å oppnå noe; sex, støtte, offerets tid eller penger. Offeret vil ofte ikke oppfatte manipulasjonen der og da siden offeret er under manipulatorens kontroll.

Å oppføre seg godt for kun noen øyeblikk er verktøy som manipulatoren har i sin verktøykasse for å oppnå sine egoistiske mål. Ved tilgivelse er det lettere for offeret å overse manipulasjonen og manipulatoren kan kontrollere offeret ved å bruke sjarmerende fremstøt som gulrot for å få viljen sin.

12. Manipulasjon gjennom 3. part

Manipulasjon trenger ofte ikke å være direkte ovenfor et offer. De mest slu manipulatorene trigger gjerne «mellommenn» for å utføre sine onde hensikter. Det kan være ektefelle, barn eller foreldre som de har klart å skaffe seg kontroll over. Dette kan for eksempel være et sinne som er manipulatorens og som manipulatoren kan kanaliserer gjennom sitt barn slik at barnet utfører aggresjon ovenfor manipulatorens fiende/offer.

Manipulatoren er ikke opptatt av barnets velbefinnende og bruker gjerne barnet som et verktøy.

Slik kan manipulatorer skape store ødeleggelser uten selv å være involvert.

slå_tilbake_manipulasjon

Jeg håper du har fått innblikk i hvilke typer manipulasjon som kan finnes og at denne informasjonen kan hjelpe deg til å unngå å bli utnyttet. Jeg har skrevet denne posten for å hjelpe andre med bli mer bevisst på hva de ønsker seg – og for å få det man ønsker seg bør man også være bevisst på hva man ikke bør tiltrekke seg.

Hvis du føler deg mentalt misbrukt eller utnyttet, sliter med traumer og ikke kan huske når det skjedde så har det sannsynligvis skjedd i barndommen. Terapi kan hjelpe deg å få sluttført følelser og reaksjoner i kroppen slik at du kan fungere bedre i livet og bli den du er.

Jeg bruker metoder fra RPT for å hjelpe mine kunder med å overkomme vanskelige følelser og traumer. Det er en metode som går dypt i kroppen og går så langt tilbake i familiehistorien som kroppen kan huske.

Hvis du synes denne bloggposten kan hjelpe andre – del den gjerne på Facebook og like gjerne min Facebook-side

 

Sukhvinder

Comments

comments

Pin It on Pinterest

Share This